söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så mycket CO2 ger en km motorväg

Publicerad: 15 mars 2010, 07:22

Hur mycket energi går det egentligen åt vid vägbyggen? Och hur mycket koldioxidutsläpp ger det? Det har VTI räknat ut.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

För att bygga en kilometer motorväg går det åt 17 terajoule energi. Att underhålla vägen i 60 år förbrukar ytterligare 12 terajoule. Samtidigt ger bygget koldioxidutsläpp på 1.900 ton och ytterligare 510 ton för underhållsperioden. Det har VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut räknat ut.

Resultaten redovisas i en rapport där, utöver motorväg, även värdena för 2+1-väg och normal tvåfältsväg ingår. VTI grundar sina uppgifter på kvantifiering av materialåtgång och de aktiviteter som krävs för underhåll. För en mindre trafikerad tvåfältsväg åtgår 1,5 TJ energi för anläggning och ytterligare 2,5 TJ för underhållet. Koldioxidutsläppen uppgår till 150 ton och ytterligare 160 ton för drift och underhåll.

Även tunnlar och trafikplatser har utvärderats i rapporten och tunnelbygge visar sig vara en energislukare. Att anlägga en kilometer kräver 43 TJ och ytterligare 840 TJ i drift och underhåll. Koldioxidutsläppen uppgår till 5.100 ton för bygget och ytterligare 106.000 ton per kilometer för underhåll. Att anlägga en trafikplats kräver 5,6 TJ per kilometer medan underhållet förbrukar 1 TJ. CO2-utsläppen uppgår till 580 ton för bygget och 76 ton för underhåll.

Läs hela rapporten på VTI:s webbplats.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev