Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så mycket extrabonus får Saab-vd:n

Publicerad: 23 Mars 2009, 08:39

Flera toppchefer inom försvarskoncernen Saab kan se fram emot en guldkantat bonus – utöver den vanliga bonusen.


Enligt ett upplägg beslutat av koncernens styrelse kan cheferna köpa aktier och få flera aktier på köpet, rapporterar Dagens Industri. Bolagets vd Åke Svensson har rätt till fem nya aktier på köpet för varje som han köper. På så sätt har han möjlighet att plocka hem upp till 2,24 miljoner kronor, om aktiekursen håller sig stabil.

Utvalda "nyckelpersoner" i bolaget har rätt att spara 7,5 procent av sin fansta lön i Saabaktier under erbjudandet. Befattning och hur längre personen arbetat vid företaget styr hur många aktier hon eller han får på köpet.

Organisationen Aktiespararna ställer sig kritiska till bonuspaketet.

– Vi välkomnar breda aktiesparprogram, med samtliga anställda, men nu är det här vänt till en krets som är betydligt tydligt snävare än så. Har man en anständig lön kan man göra som alla andra aktiesparare, använda sina skattade pengar och själv köpa aktier i det bolag man tror på, säger Günther Mårder, tillförordnad vd, till DI.

Under 2008 uppgick Åke Svenssons fasta lön 5,99 miljoner kronor.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.