Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så mycket får Italien betala för giftdumpningen

Publicerad: 29 oktober 2010, 07:54

Nu har EU-kommissionen tröttnat på Italiens fördröjning med att rensa upp tre gamla soptippar med farligt avfall nära Milano.


Ämnen i artikeln:

EuSanering

Cirka 1,9 miljoner kronor per dag (195 840 euro) kommer det att kosta att kommunerna Rodano och Pioltello inte sanerat tre gamla soptippar med farligt avfall trots en dom i EU-domstolen för sex år sedan.

Om landet fälls en andra gång i EU-domstolen bör det enligt EU-kommissionen dessutom betala en klumpsumma baserat på en daglig avgift på cirka 210 000 kronor per dag för tiden mellan första och andra fällningen. Detta bör enligt EU-kommissionen gälla alla medlemsländer.

Den ena soptippen har blivit delvis behandlad och på en av de andra har arbetet börjat. Men det är för sent. Ända sedan 80-talet har soptipparna utgjort ett hot för hälsan och miljön.

Italien säger att man ska vara klar med saneringen i mars nästa år, men det är oacceptabelt enligt EU-kommissionen som tillämpar näst intill nolltolerans när det gäller brott mot avfallslagstiftningen.

Det rapporterar nyhetsbrevet ENDS Daily.

Pernilla Strid

Ämnen i artikeln:

EuSanering

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News