Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag23.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så mycket förbrukade batterier och elprylar finns i varje hushåll

Publicerad: 21 Januari 2016, 10:48

Foto: Batteriåtervinningen

Nu drar en storstadsturné i gång för att få människor att rensa hemmen på elektronik som inte används.


Förra året hölls en så kallad elektrisk loppis i Stockholm som lockade runt 10 000 personer. Den arrangerades av Batteriåtervinningen, som är ett initiativ av Sveriges batteriproducenter, och sammanlagt samlades 1,5 ton batterier in under en dag.

I år kommer initiativet att växa till en storstadsturné. Först ut är Stockholm den 23 januari, därefter Malmö den 12 mars och Göteborg den 16 april.

– Det blir en stadskamp som vi hoppas ska leda till att fler gör ett elektriskt rens hemma och återvinner elektronik som man inte använder längre. Batterier och elprylar innehåller metaller som är viktiga naturresurser. Ju mer som kommer tillbaka in i systemet, desto mindre nya metaller behöver vi bryta. Det sparar på jordens resurser, säger Micaela Westerberg, kommunikationschef på Batteriåtervinningen, i ett pressmeddelande.

De svenska hushållen förvarar totalt ungefär 23 000 ton förbrukade batterier och elprylar, vilket motsvarar 5,5 kilo per hushåll, detta enligt en uträkning som Batteriåtervinningen har gjort.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.