fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så mycket förkortar buller ditt liv

Publicerad: 6 april 2011, 07:51

Buller är den näst mest hälsofarliga föroreningskällan av alla. Det visar en studie från WHO och EU.

Ämnen i artikeln:

BullerEu

WHO (FN:s världshälsoorganisation) och EU:s Joint Research Centre har genomfört en studie av hälsoskador orsakade av buller. Det visar sig att buller är den näst mest skadliga föroreningskällan av alla – efter luftföroreningar.

Forskarna har räknat på hur
buller av olika slag minskar antalet år som folk håller sig friska. Sömnstörningar, hjärtsjukdomar och sämre inlärningsförmåga hos skolbarn berövar folk ett friskt och hälsosamt liv. Det är dessa hälsoeffekter som vägts samman.

Det visar sig då att buller
kostar befolkningen cirka 1 miljon hälsosamma år – varje år. Att jämföra med 4,5 miljoner år för luftföroreningar. De båda står i en klass för sig bland den undersökta västeuropeiska befolkningen.

Buller höjer blodtrycket och gör så att mängden stresshormon och fett ökar även när folk sover.

Sömnstörningar av buller berövar
befolkningen på totalt 903 000 friska levnadsår. Sämre inlärningsförmåga hos skolbarn 45 000 och tinnitus 22 000 levnadsår. Den mest dramatiska effekten är det ökade antalet hjärtsjukdomar –  3000 direkta dödsfall och 61 000 hälsosamma år.

Enligt Rok Ho Kim på WHO går det att reducera skadorna från buller på flera olika sätt, till exempel genom att göra bilar och tåg tystare, eller att bygga bullerskydd runt bostadsområden och att sätta in tjockare fönster.

2013 kommer EU:s bullerdirektiv att revideras. För närvarande gäller en bullergräns på 40 decibel nattetid.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev