Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så mycket kläder slänger vi i soporna – varje sekund

Publicerad: 3 december 2015, 07:12

Foto: Myrorna

Nytt initiativ från Myrorna ska få fler att lämna sina klädesplagg till second hand, sälja dem på nätet, swappa eller ha dem på loppis.


En ny undersökning från Myrorna visar att sju av tio svenskar inte använder mer än hälften av kläderna i sina garderober.

Men trots att en stor del av kläderna alltså inte används så rensas garderoberna sällan, och när det väl händer så hamnar många av klädesplaggen i soporna i stället för att återanvändas eller återvinnas. Varje år slänger svenskarna 70 000 ton kläder och annan textil i soporna, vilket enligt Myrorna motsvarar 5,4 klädesplagg i sekunden.

– Våra garderober är fyllda av inlåsta resurser, och nu uppmanar vi svenskarna att aktivera dem. Att slänga textil i soporna är ett enormt slöseri med jordens resurser, säger Emma Enebog, hållbarhetschef på Myrorna, i ett pressmeddelande.

Myrorna, som är Sveriges största butikskedja för second hand-varor och den största insamlingsaktören, vill nu få fler svenskar att se sina plagg som outnyttjade resurser – detta genom initiativet aktivera din garderob.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.