Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så mycket koldioxid släpper din sajt ut

Publicerad: 9 december 2010, 11:13

Nu har KTH-forskare utvecklat en applikation för att beräkna klimatpåverkan av enskilda webbplatser.


Det är KTH-forskaren Jorge Zapico som har utvecklat en applikation för att beräkna klimatpåverkan av enskilda webbplatser. Greenanalytics som applikationen heter plockar fram och matchar färsk webbstatistik och miljödata.
– Med Greenalytics introducerar vi ett miljötänk för webbplatser, säger Jorge Zapico.

Jorge Zapico är forskare på KTH:s Centre for Sustainable Communications, CESC, och han berättar att Greenanalytics avslöjar vilka utsläpp som genereras av infrastrukturen bakom webben. Applikationen mäter elförbrukningen från servrar, routrar och från användare. Sedan räknar den ut hur elmixen påverkar klimatet. I beräkningen tar den också hänsyn till andelen kolkraft och andra energislag i den nationella energimixen.

Enligt Jorge Zapico står till exempel KTH:s webbplats för sju ton koldioxid varje år. Enligt KTH själva motsvarar det klimatpåverkan från 40 000 kilometers bilåkning eller 70 timmars flygresande.
– I min forskning vill jag illustrera vilka möjligheter som finns när databaser öppnas upp och tillhandahåller data i standardiserat format som i sin tur kan kopplas till miljödata. Vet man om en produkts klimatpåverkan kan man också minska den, säger Jorge Zapico.

Greenanalytics är en så kallad mashup-lösning som sammanställer information från olika källor – i det här fallet bland annat från Google Analytics som mäter hur många besökare en webbplats har.

Slutligen har Jorge Zapico ett tips till alla som vill minska sajtens klimatpåverkan.
– Varifrån elen till servern kommer är den viktigaste aspekten som lätt går att påverka. Välj en server som ligger i ett land med bra elmix som Sverige. Om servern drivs av miljömärkt el är det ännu bättre. Det är också viktigt att bygga lätta webbplatser som inte behöver ladda tungt innehåll.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.