Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så mycket kostade det parasitsmittade vattnet i Östersund

Publicerad: 18 maj 2012, 11:08

På Vattenstämman i Stockholm hölls två föredrag om parasitsmittan i Östersund. Miljöaktuellt sammanfattar.


Under måndagen den 22 november 2010 började sjukvårdsrådgivningens telefoner att gå varma. Många av samtalen rörde Östersunds kommun och rådgivningen misstänkte att det kommunala dricksvattnet kunde vara smittat. Smittskyddsinstitutet trodde snarare att symptomen berodde på vinterkräksjukan. Arbetet inriktades mot provtagning av livsmedel eftersom tre livsmedelsburna utbrott skett runt om i landet bara en månad tidigare. När 10-20 procent av den arbetsföra befolkningen i Östersund stannade hemma med magsjuka intensifieras arbetet för att spåra smittkällan.

Innan veckan är slut, på fredagen, utgår ett viktigt meddelande till allmänheten om att vattnet kan vara smittat och att det bör kokas innan förtäring, matlagning, tandborstning och liknande. Under efterföljande vecka kunde kommunen konstatera att dricksvattnet var smittat av Cryptosporidium.

Under vattenstämmans andra dag presenterade Christina Nordensten från Livsmedelsverket en rapport som FOI sammanställt. Där framgår att 45 procent av Östersunds invånare beräknas ha smittats av parasiten, vilket i absoluta tal är 27 000 personer. Dock har bara 65 personer vårdats på sjukhus för problemen och ingen har avlidit på till följd av parasiten. Några exempel på uppskattade kostnader redovisas också, även om Christina Nordensten tror att siffrorna mycket väl kan vara högre i verkligheten:

- 219,5 miljoner i samhällskostnader för Östersund
- 1,7 miljoner i extrakostnader drift för Vatten Östersund (provtagning, vattendistribution m.m.)
- 4,5 miljoner investering i UV-anläggning (för att ta kål på parasiterna)
- 15,6 miljoner merkostnader för restaurangbranschen i Östersund
- "Tiotals miljoner" i inkomstbortfall från minskad gräns- och turisthandel

Detta kan jämföras med Cryptosporidiumutbrottet i Milwaukee i USA där en fjärdedel av invånarna, 400 000 personer, drabbades av infektion till en (då) beräknad kostnad av 96,2 miljoner dollar, eller Galway-utbrottet i Irland 2007, där 17 000 personer kan ha smittats till en kostnad av 38-47 miljoner kronor.

Sandra Wall-Reinius och Erika Wall, forskare vid Mittuniversitetet har studerat hur turistnäringen påverkades men också hur lokalbefolkningen reagerade på smittan. Slutsatserna blev att turismen inte påverkades lika mycket som de fastboende och att turisterna snabbt hittade tillbaka igen. Bilden av Östersund hade inte förändrats under den relativt korta stund som utbrottet varade, men regionens slogan, att vattnet var så rent så att Storsjöns vatten var drickbart, den ramsan skrotades…

I lokaltidningarna framfördes mycket kritik av en mindre grupp skribenter, menade forskarna, och att lokalbefolkningen generellt sett hittade sina egna sätt att hantera problemet och var mest orolig för bilden av Östersund: "Det var inte så farligt – det hanterades bra, MEN, det får inte hända igen".

Den som är intresserad kan läsa mer i rapporten "Cryptosporidium i Östersund vintern 2010/2011 – konsekvenser och kostnader av ett stort vattenburet sjukdomsutbrott", ISSN 1650-1942.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.