Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så mycket kostade oljesaneringen – och här är företaget som ska betala

Publicerad: 17 december 2012, 21:28

Saneringen efter oljeutsläppet på Tjörn kostade samhället drygt 100 miljoner kronor. Ett enskilt företag ska dessutom betala 55 miljoner kronor.


Den svenska staten kräver nu 55 miljoner kronor från det grekiska rederiet Goldenport Management för oljekatastrofen som drabbade Tjörn förra hösten. Hittills har saneringen kostat samhället 108 miljoner kronor. Räknas det inledande räddningsarbetet in så uppgår kostnaden till 150 miljoner kronor. Det rapporterar SVT Västnytt.

Det är kostnaden för räddningsarbetet som staten nu kräver att Goldenport Management ska betala. Staten har skickat ett kravbrev till rederiets försäkringsbolag tillsammans med oljeprover och SMHI-prognoser över havsströmmarna som visar att oljan kom från rederiets fartyg Golden Trader.

Strax innan oljan nådde Tjörn kolliderade Golden Trader, som är flaggat i Malta, med ett fiskefartyg utanför Jyllands kust och pumpade ut bunkerolja. Enligt kustbevakningen är det extremt sannolikt att oljan på Tjörn kom från Golden Trader.
– De kommer säkert att ha synpunkter på vissa delar i ersättningskravet och vilja se mer underlag. Men vi utgår naturligtvis från att även försäkringsbolaget vill följa lagen och den internationella principen om att förorenaren ska betala, säger Kustbevakningens handläggare Nina Andersson till Västnytt.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.