Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så mycket kostar bidöden

Publicerad: 12 april 2012, 07:34

Världens bisamhällen löper stor risk att dö ut de kommande åren. I Storbritannien har man räknat ut hur mycket det skulle kosta att ersätta binas pollinering i jordbruket.


Mycket tyder på att det är bekämpningsmedel som ligger bakom världens omfattande bidöd. Förhoppningsvis är man därmed på väg att hitta en lösning på mysteriet och ett sätt att sätta stopp för problemet. Om inte annat kan en ny siffra som räknats ut av forskare Reading University i Storbritannien kanske påskynda arbetet med att begränsa bidöden.

På Reading University har man nämligen räknat ut vad det skulle kosta att handpollinera det brittiska jordbruket om bina försvann. Enligt deras beräkningar skulle det kosta jordbruket hela 1,8 miljarder pund – eller 19,4 miljarder kronor – om året.
– Om vi inte stoppar dödligheten bland de brittiska bina så kommer våra lantbrukare att få förlita sig på handpollinering, vilket göra att livsmedelspriserna sköt i höjden, säger Paul de Zylva på brittiska Jordens Vänner till The Guardian som uppmärksammat Readinguniversitetets beräkningar.

En fransk-tysk studie har 2009 beräknat att det totala globala värdet av binas pollinering var närmare 153 miljarder euro. Det är detsamma som 9,5 procent av det totala värdet av matproduktionen i världen.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.