torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så mycket kostar det att rädda artrikedomen

Publicerad: 15 oktober 2012, 09:02

”ingen räkning utan investering” menar forskare


Det skulle kosta 4 miljarder dollar om året att rädda hotade växter och djur från utrotning. Ett effektivt skydd av deras livsmiljöer värderas samtidigt till 76 miljarder dollar, skriver en forskargrupp i tidskriften Science.

Just nu pågår elfte mötet för parterna bakom Konventionen om Biologisk Mångfald. Hundratals experter och representanter från 192 medlemsländer har samlats i indiska Hyderabad, däribland miljöminister Lena Ek. Parallellt med detta publiceras forskning om naturens ekonomiska värde.

Den nämnda studien i Science visar att kostnaderna för naturvård skulle vara mycket små i jämförelse med de ekosystemtjänster som genereras, till exempel polliniering i jordbruket eller värdet av naturens egna kolsänkor.

Forskarna uppskattar till exempel kostnaden för att undsätta världens 1115 hotade fågelarter till mellan 875 och 1230 miljoner dollar under kommande årtionde.

Forskningsledaren Stuart
Butschart från Birdlife International menar att länderna redan lovat att rädda ett stort antal värdefulla livsmiljöer – bara att de inte vetat hur mycket det kommer att kosta.

”Men det är inte någon räkning
vi talar om, det är investeringar i naturkapital ”, säger Stuart Butchart till Nature.

I Konventionen om biologisk mångfald har medlemsländerna lovat att möta 20 naturvårdskrav till 2020 – till exempel att skydda 17 procent av naturen.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev