Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så mycket kostar elen i sommar

Publicerad: 1 juni 2011, 10:12

Vattenfall prognostiserar elpriset för sommaren. Vattenmagasin på normala nivåer och väntad en regnperiod antyder ett högre pris än i fjol.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Elpriset i sommar väntas bli mellan 2 och 6 öre högre per kilowattimme än förra sommaren. Det spår Vattenfall i en prognos baserad på nuvarande normalnivåer i vattenmagasinen och väderprognoser som skvallrar om mer regn de kommande tio dygnen. Regnet bedöms radera underskottet i reserverna i form av snö och grundvatten.

I Norge råder däremot ett underskott och prognosen för den gemensamma marknaden är att elpriset kommer att stabiliseras på dagens nivå för resten av sommaren, vilket innebär mellan 2 och 6 öre högre pris per kilowattimme än förra sommaren.

– Men jämfört med prognoserna för en månad sedan så är pristrenden sjunkande. Då var skillnaderna större jämfört med förra året. Med fortsatt värme och mycket regn kan vi förvänta oss att såväl underskottet på vatten som elpriserna sjunker ytterligare, säger Magnus Holm, chef för Vattenfalls privat- och småföretagsmarknad, i en kommentar.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.