Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så mycket kostar förlusten av ekosystem

Publicerad: 9 september 2009, 06:07

Förlusten av ekosystem kostar samhället mer än den ekonomiska krisen. Det menar den indiske ekonomen Pavan Sukhdev som igår presenterade sin rapport om ekosystemtjänster.


Ämnen i artikeln:

EkosystemtjänsterSkog

Biologisk mångfald står i centrum för veckans politiska toppmöte i Strömstad. På plats finns även forskare och företrädare för Europas nationalparker. Den indiske ekonomen Pavan Sukhdev presenterede sin rapport om det ekonomiska värdet ekosystemtjänster.

— Förstörelsen av naturkapital uppgår till mellan 1,7 och 3,1 biljoner dollar varje år – räknat enbart på tropisk regnskog. Det är mer än den globala ekonomiska krisen. Och så har det sett ut de senaste 20 senaste åren, sade Pavan Sukhdev.

Pavan Sukhdev är till vardags ekonom på Deutsche Bank och arbetar i detta fall på uppdrag av UNEP, EU och de tyska och engelska miljöministrarna.

Hans forskargrupp har sammanställt över 100 tidigare forskningsrapporter och koncentrerat sig på det ekonomiska värdet av tjänster från tropisk regnskog och korallrev. Ekosystem som är artrika men också spelar en viktig roll för att dämpa växthuseffekten.

Den tropiska regnskogen står idag för en fjärdedel av marktäckets kapacitet att lagra kol. Det ekonomiska värdet av denna funktion uppgår till 2000 dollar per hektar. Om man inkluderar värdet av livsmedelsförsörjning, vattenrening och genetiska resurser är värdet minst 6000 dollar per hektar.

— Det gäller att förvalta hela systemet och inte bara en del av det. Vi är nära att hitta en modell för att förvalta det ”gröna” kolet i skogen. Dess funktion som kolsänka bör vara ett centralt tema i klimatförhandlingarna i Köpenhamn, sade Pavan Sukhdev.

Korallreven utgör en viktig buffert för stormar och översvämningar och är en viktig inkomstkälla för turism.
Dess tjänster värderas till i snitt 115 000 dollar per hektar. Men sedan 1950 har 19 procent av korallreven förstörts och om uppvärmningen når två grader försvinner hälften.

Forskargruppen rekommenderar därför rika länder att investera mer i ”grön” infrastruktur.

Sverige och andra länder har misslyckats med målet att stoppa förstörelsen av ekosystem till år 2010. Miljöminister Andreas Carlgren hoppas att mötet i Strömstad blir en tydlig signal från EU inför nästa års förhandlingar om att skärpa konventionen för biologisk mångfald.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

EkosystemtjänsterSkog

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.