söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så mycket kostar naturkatastroferna

Publicerad: 22 augusti 2013, 07:15

Under första halvåret i år uppgick försäkringsbolagens kostnader för katastrofer till över 130 miljarder kronor, men det är långt ifrån den totala samhällskostnaden.


Det schweiziska försäkringsbolaget Swiss Re har presenterat en rapport om kostander för naturkatastrofer och katastrofer orsakade av människor under första halvan av 2013. Den visar att förskäringsbolagens totala kostnader för ersättning till katastrofdrabbade under perioden uppgick till över 130 miljarder kronor, varav naturkatastrofer stod för cirka 85 procent. Det uppger The Telegraph.

De verkliga kostanderna
beräknas dock vara betydligt större – mer än 365 miljarder kronor, enligt The Telegraph. Översvämningar är den största enskilda posten, enligt Swiss Re.
Under det första halvåret krävde katastroferna desutom omkring 7 000 människoliv, enligt Swiss Res rapport.

Trots att siffrorna
låter skrämmande ligger de under snittet för det senaste decenniet. Under 2011 som var det värsta året hittills under 2000-talet uppgick de totala kostnaderna under hela året till runt 2 800 miljarder kronor och försäkringsbolagens till närmare 850 miljarder, räknat i dagens penningvärde, enligt Swiss Re. Bland annat pressade de omfattande översvämningarna i Thailand upp kostnaderna det året.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev