måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så mycket kött får du äta

Publicerad: 17 november 2011, 09:43

Forskare reviderar siffrorna på hur mycket kött vi kan stoppa i oss varje dag – nedåt.

Ämnen i artikeln:

Kött

80 procent av jordbrukets utsläpp av växthusgaser härstammar från köttproduktion – om man räknar in hela processen med bete, foder, transporter och så vidare.

För fyra år sedan räknade den australiensiske forskaren Colin Butler ut att varje människa kan stoppa i sig cirka 100 gram kött om dagen – en quarter pounder innehåller 113 gram – för att till år 2050 stabilisera utsläppen från sektorn på 2005 års nivå.

Butler visade att det skulle hålla
om alla i snitt åt 50 gram rött kött och 40 gram vitt kött om dagen – en mängd som motsvarar en hamburgare och ett litet kycklingbröst var tredje dag, skriver New Scientist.

Men då räknade han inte med att vi slänger bort en massa mat som betraktas som oätligt – senare studier har visat att amerikaner och australiensare slänger bort upp till hälften av det producerade nötköttet.

Butler satte sig därför ner för att räkna på nytt, och kom fram till att vi i snitt kan äta mellan 80 och 85 gram rött eller vitt kött om dagen, vilket motsvarar en hamburgare och en kycklingfilé var tredje dag.

Då räknar han med att vi i snitt slänger mellan 5 och 10 procent av köttet.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev