Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så mycket lycka sprider en lycklig granne

Publicerad: 5 December 2008, 06:44

Lycka är smittsamt. Brittiska forskare visar hur det går till.


Av allt som påverkar oss människor, från att tjäna pengar till att ta ett bloss på en cigarett, så är det umgänget och närheten till andra människor som påverkar vår lycka mest av allt. Att vara nära lyckliga människor gör oss, helt enkelt, lyckliga.

Lycka flödar och växer genom sociala nätverk och en persons kluster av vänner, kollegor och grannar, rapporterar The Guardian som refererar till en vetenskaplig studie i British Medical Journal.

Att vara granne med en lycklig familj kan öka ens egen lycka med upp till 34 procent, framhåller studien.

Det viktiga för ens egen lycka är alltså inte att ha många vänner, utan vänner som är bekymmersfria och till freds med livet.

”Att ha kompletterande socialt nätverk hjälper egots lycka endast om den extra sociala kontakten själv är lycklig”, säger professorerna Nicholas Christakis och James Fowler.

Studierna är framtagna av forskare vid University of California i San Diego och bygger på data från observationer kring hjärtat från så långt tillbaks som 1948. Barn och barnbarn till de som från första början undersöktes är fortfarande med i studierna och får sina hjärtaktiviteter regelbundet undersökta.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.