Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag18.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så mycket måste du läsa för att göra läsplattan klimatsmart

Publicerad: 26 November 2009, 10:36

Köp gärna en läsplatta för att läsa e-böcker. Men ska du göra miljön en tjänst krävs att du är en bokmal.


Ämnen i artikeln:

Kth

Om en läsplatta ska bli lönsam ur klimatsynpunkt måste en användas till motsvarande minst 33 böcker á 360 sidor. Den är slutsatsen i en KTH-studie som jämför tre olika sätt att distribuera och läsa böcker.

Utöver analysen av läsplattans miljöpåverkan har KTH:s forskningscentrum Centre for Sustainable Communications granskat pappersböcker köpta i traditionell bokhandel och pappersböcker köpt via internetbokhandel.

Att överge
pappersboken för en läsplatta är alltså inte en självklarthet ur miljösynpunkt.
– Det är lätt att tro att en e-bok inte är så miljöbelastande, men ett av studiens resultat är att det inte är så stor skillnad mellan e-bok läst på läsplatta och pappersbok. Läsplattan måste användas flitigt för att blir en miljövinnare. Det krävs att man läser minst 33 böcker á 360 sidor på sin nyinköpta läsplatta istället för på papper, kommenterar Åsa Moberg i ett pressmeddelande.

Produktion av papper är det som främst bidrar till miljöpåverkan i fråga om traditionella böcker. E-böckers påverkan härrör från tillverkningen av läsplattan.

Något som talar för läsplattan är möjligheten till multianvändning. Utöver e-böcker kan läsplattan användas för att läsa både dagstidningar och andra typer av dokument, menar forskarna.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

Kth

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.