Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag29.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så mycket mer mat slänger storhandlande familjer

Publicerad: 13 Juni 2011, 08:05

Familjer som storhandlar slänger nästan dubbelt så mycket livsmedel jämfört med familjer som handlar lite med ofta, visar en studie från Karlstad universitet.


Att storhandla är inte bra ur miljösynpunkt, visar en studie från Karlstad universitet. Under en veckas tid fick 60 familjer väga allt matavfall och föra dagbok över vad de slängde och varför.

Familjerna slängde i genomsnitt 1,7 kilo livsmedel. De familjer som storhandlade slängde nästan dubbelt så mycket – 2 kilo i veckan – jämfört med familjer som handlade mindre mängder och ofta – 1,2 kilo i veckan.

Snittet på 1,7 kilo ligger ändå lite under hälften av vad andra studier visat. Det kan enligt forskarna beror på att många av de deltagande familjerna tidigare fått miljöutbildning via Karlstad kommuns projekt Miljövardag.

Tio procent av maten slängdes för att förpackningarna varit för stora eller svåra att tömma. Tio procent slängdes för att bäst-före-datum passerats. Resten slängs för att det blivit dåligt eller för att man har lagat för mycket mat.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.