tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så mycket minskade utsläppen från de svenska industri- och energibolagen 2011

Publicerad: 15 maj 2012, 09:42

Utsläppen från de svenska industri- och energibolag som omfattas av EU:s utsläppshandelssystem minskade 2011 trots ökad BNP. Det visar Naturvårdsverkets kartläggning. Här är förklaringen.


JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Jämfört med 2010 så minskade utsläppen av koldioxid från de svenska industri- och energibolag som omfattas av EU:s utsläppshandelssystem under 2011. Det visar Naturvårdsverkets kartläggning av olika branschers utsläpp. Störst minskning skedde bland el- och fjärrvärmeproducenter.

Utsläppen minskade trots ökad BNP. Orsaken till minskningen beror enligt flera företag som Naturvårdsverket talat med på det milda vädret. Många företag uppger också att de genomfört eller påbörjat åtgärder för ytterligare energieffektiviseringar och övergång till biobränsle.

Utsläppen för 2011 är lägre i de flesta branscher – med metallhaltig malm, cementklinker och keramiska produkter som enda undantag. Mest minskade utsläppen från el- och fjärrvärmeproducenterna. Totalt släppte de 750 svenska anläggningar som omfattas av utsläppshandel ut  motsvarande totalt 19,8 miljoner ton koldioxid under 2011. Detta är en minskning med 2,8 miljoner ton jämfört med 2010.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev