Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så mycket ökade EU:s utsläpp 2017

Publicerad: 9 maj 2018, 11:16

Bara fem av 27 länder har minskat sina koldioxidutsläpp.


Ingen kan väl ha missat att koldioxid är en extremt potent växthusgas och att det är väldigt viktiga att minska utsläppen för att vi ska kunna leva i en dräglig framtid? Dessvärre verkar den framtiden vara på väg att glida oss ur händerna. Enligt statistik från myndigheten Eurostat har EU:s koldioxidutsläpp från förbrännings av fossila bränslen nämligen ökat med i snitt 1,8 procent mellan 2016 och 2017.

Av 27 undersökta länder var det bara sju av dem som hade minskat sina utsläpp medan resten hade ökat sina utsläpp med mellan en och tolv procent. Av de länder som hade minskat mest återfinns Finland (-5,9 procent) tätt följt av Danmark (-5,8 procent) och Storbritannien (-3,2 procent). Malta, Estland och Bulgarien tillhör de länder som har ökat sina utsläpp mest (12,8 , 11,3 och 8,3 procent respektive).

På grund av otillräcklig data från Sverige har Eurostat inte tagit med de svenska utsläppen i beräkningarna. Eurostats metod går ut på att beräkna en trend utifrån data från två på varandra följande år och i Sveriges fall skiljer sig siffrorna, enligt Eurostat, så pass mycket att de inte reflekterar verkligheten. Det är främst datan som gäller olja, oljeprodukter och kol som anses vara tveksamma.

Izabella Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.