Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så mycket slänger hushållen i soptunnan

Publicerad: 29 mars 2011, 07:04

Varje EU-medborgare slänger ett halvt ton sopor varje år. Men 60 procent tycker inte att det är något problem, visar en studie från EU-kommissionen.

Ämnen i artikeln:

EuMatavfall

EUs miljödirektorat har utvärderat medborgarnas syn på sophanteringen. Resultaten redovisas i EU-barometer.

På frågan om hushållen tycker att de slänger för mycket i soptunnan svarar nästan 60 procent nej. Samtidigt visar statistik från Eurostat att varje medborgare slänger i snitt 513 kilo skräp och sopor varje år.

Svaren skiljer sig åt mellan länderna. Mest nöjda med sig själva är rumänerna där 75 procent av de tillfrågade inte tycker att deras hushållsavfall utgör något problem, likaså 74 procent av bulgarerna och 73 procent av letterna.

Undersökningen visar också att hushållen gör mycket låga uppskattningar av mängden bortkastat matavfall. Vart tionde svarar att de inte slänger något alls och 70 procent att de slänger cirka 15 procent eller mindre.

Samtidigt visar en engelsk studie att hushållen slänger cirka 25 procent av matavfallet, varav 60 procent i onödan

EUs miljökommissionär Janez Potocnik säger i en kommentar att resulaten visar att många inte är medvetna vilka mängder de faktiskt kastar bort. Mycket avfall kan återvinnas eller återanvändas – allt från matavfall och trädgårdsrester till mobiltelefoner.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev