Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så mycket sliter chefsskapet på familjen

Publicerad: 3 januari 2012, 09:11

Frånvarande vid skolavslutningen, sällan hemma med sjukt barn och knappt föräldralediga. Så ser tillvaron ut för en stor del av landets chefer.


Det är Unionens tidning Position, som riktar sig till fackförbundets medlemmar i ledande roller, som gjort intervjuar 801 chefer.

Listan över de negativa konsekvenser som chefskapet får för familjen tycks lång. Två av tre chefer säger sig ha missat barnens skolanslutning eller Luciatåg på grund av jobbet. Många har också svårt att hinna hämta från dagis, särskilt Stockholmarna. Turligt nog har en av tre chefer en partner som har lättare att gå tidigt från arbetet.

Mer än hälften, både kvinnliga och manliga chefer, säger sig vara beroende av sin partners markservice. Däremot uppger fler kvinnor än män att de delar lika på föräldraskapet – 72 procent mot 48 procent.

De kvinnliga cheferna upplever också att de delar lika på såväl föräldraledighet som vab med den andra föräldern, medan 45 procent av de manliga cheferna säger att de vabbar mindre och 52 procent har inte ens tagit ut två månaders föräldraledighet.

Hälften av tillfrågade cheferna känner att de har svårt att koppla av och känna sig lediga på familjesemestern. Merpartnern skulle vilja att det vore lättare att kombinera familj och chefskap. ”Mer hjälp på hemmaplan”, såsom hushållsnära tjänster och mer flexibla arbetstider är exempel på sådant som står högt upp på önskelistan.

Rebecka Guzmán

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.