Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så mycket sparar Norrbotten på att handla närodlat

Publicerad: 2 september 2013, 07:29

Landstinget i Norrbotten har sparat flera miljoner kronor på att köpa in allt mer ekologisk och närodlad mat från bönderna i Norrbotten.


Landstinget i Norrbotten handlar mat för 100 miljoner kronor årligen och innan landstinget gjorde sin senaste upphandling för två år sedan var det bara 5 procent av alla inköpta livsmedel som kom från länets ekologiska bönder. I dag är den procentsiffran uppe i 20 procent. Samtidigt har landstingets kostnader för inköpta livsmedel sjunkit med fem miljoner kronor.
– Det är viktigt att vi har ett hållbart jordbruk i Norrbotten och att bönderna har en stabil kund som gör att de vågar lägga om jordbruket så att det blir ekologiskt, säger landstingsrådet Agneta Granström (MP) till Nordnytt.
Inom tre år ska 90 procent av all mat som serveras på landstinget komma från bönderna i Norrbotten
– Vi har ökat kvaliteten och samtidigt sänkt kostnaderna och det visar att det är möjligt att köpa närproducerat till en lägre kostnad, säger Agneta Granström till Nordnytt.

Alexandra Scott

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.