måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så mycket tjänade flygbolagen på klimathandeln

Publicerad: 22 januari 2013, 12:05

Höjde biljettpriset för att täcka påhittade kostnader

Ämnen i artikeln:

Ets

Klimathandelssystemet ETS har varit en skänk från ovan för flygbolagen, visar en studie från holländska miljöinstitutet CE Delft. Det ekonomiska värdet uppskattas till minst 700 miljoner euro. Nästan dubbelt så mycket som bolagens övriga intäkter från resorna.

I fjol började europeiska flygbolag delta i EU:s klimathandelssystem ETS. Varje bolag måste äga ett antal utsläppsrätter som tillsammans motsvarar deras utsläpp av klimatpåverkande gaser.

Under 2012 har flygbolagen
fått 85 procent av sina utsläppsrätter gratis – resten köps på marknaden.

Enligt experter på organisationen
Transport & Environment har bolagen helt enkelt betraktat utsläppsrätterna som en extra kostnad och höjt biljettpriserna därefter. Det har lagts ovanpå priset på internationella flygningar och genererat enorma vinster.

– Flygbolagen har höjt biljettpriserna inte bara för att finansiera sina inköp, utan också lagt på ”kostnaden” för de gratis utsläppsrätterna på kunden, och gjort stora vinster på detta, säger Aoife O´Leary på Transport & Environment.

Några flygbolag har annonserat en prishöjning på grund av deltagandet i EU ETS ,medan andra, till exempel Lufthansa, definierat  kostnaden som extra bränsleutgift.

Företrädare för branschen har avböjt från att kommentera innehållet i rapporten.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev