Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så mycket tjänar miljö- och hållbarhetsproffsen

Publicerad: 5 mars 2018, 10:38

Hög lön är viktigt men inte allt. Det visar Aktuell Hållbarhets återkommande löneundersökning Karriärbarometern 2018. I undersökningen tittar vi på löneutvecklingen för 11 hållbarhetstitlar inom privat och offentlig sektor.


Aktuell Hållbarhet har än en gång undersökt löneläget för ett antal yrkestitlar inom hållbarhetsområdet. Karriärbarometern 2018 visar bland annat att lönerna har blivit mer jämställda i den offentliga sektorn, att löneutvecklingen generellt sett varit bättre i den privata sektorn och att lön fortfarande är viktigt. Hela 79 procent anser att hög lön är väldigt viktig eller viktig. Bara 20 procent anser att hög lön är mindre viktig.

Vad gäller jämställda löner har det hänt en hel del i löneutvecklingen bland miljö- och hållbarhetsproffsen sedan den senaste Karriärbarometern 2015. När Aktuell Hållbarhet gjorde karriärbarometern 2015 tjänade män i snitt 4 000 kronor mer än kvinnor. Ojämställda löner fanns då både i den privata och den offentliga sektorn. I 2017 års barometer syns dock en förändring. I den offentliga sektorn har lönerna blivit mer jämställda. 2015 tjänade män 2 000 kronor mer än kvinnor. Nu visar 2017 års undersökning att endast 311 kronor skiljer dem åt, denna gång till kvinnornas fördel.

Medellönen för kvinnor i den offentliga sektorn är 40 928 kronor. Inom den privata sektorn har det däremot blivit större klyftor och kvinnor tjänar fortfarande sämre än män i alla befattningar. Skillnaden har ökat från 3 500 kronor till att idag vara drygt 6 000 kronor. Män har 51 434 kronor i medel­lön medan kvinnor har 45 339 kronor.

Inom kort kommer Aktuell Hållbarhet att publicera hela Karriärbarometern med löner fördelade på ålder och fler intressanta fakta om hållbarhetsproffsens löner och utmaningar. Håll ögonen öppna.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.