Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så mycket vill EU satsa för att stoppa avskogningen

Publicerad: 28 september 2009, 12:30

Avskogningen ska halveras till 2020 och ha upphört 2030. Det är EU-kommissionens mål och nu visar man att man är beredd att satsa stora pengar.


Ämnen i artikeln:

EuSkog

Avskogningen står för runt 20 procent av världens koldioxidutsläpp, vilket kan jämföras med flygbranschens 2 till 3 procent. Idag presenterar ATL Lantbrukets Affärstidning EU-kommissionens finansiella plan som en trestegsraket.

I det
första steget vill man använda delar av intäkterna från utsläppsrätter som börjar auktioneras ut till företag 2013. Enligt ATL kan 5 procent av dessa intäkter gå till en fond mot avskogning. Ett andra steg skulle vara att medlemsländer köper skogsprojekt runt om i världen för att möta sina egna utsläppsmål. I ett tredje steg ska företagen själva kunna köpa sådana projekt.

För att nå målet att världens avskogning ska ha upphört 2030 räknar EU-kommissionen enligt ATL med att det kommer krävas 15 till 25 miljarder euro.

Vill du veta mer? Prenumerera på tidningen Miljöaktuellt.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

EuSkog

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.