Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så mycket vill EU satsa för att stoppa avskogningen

Publicerad: 28 September 2009, 12:30

Avskogningen ska halveras till 2020 och ha upphört 2030. Det är EU-kommissionens mål och nu visar man att man är beredd att satsa stora pengar.


Ämnen i artikeln:

SkogEuAvskogning

Avskogningen står för runt 20 procent av världens koldioxidutsläpp, vilket kan jämföras med flygbranschens 2 till 3 procent. Idag presenterar ATL Lantbrukets Affärstidning EU-kommissionens finansiella plan som en trestegsraket.

I det
första steget vill man använda delar av intäkterna från utsläppsrätter som börjar auktioneras ut till företag 2013. Enligt ATL kan 5 procent av dessa intäkter gå till en fond mot avskogning. Ett andra steg skulle vara att medlemsländer köper skogsprojekt runt om i världen för att möta sina egna utsläppsmål. I ett tredje steg ska företagen själva kunna köpa sådana projekt.

För att nå målet att världens avskogning ska ha upphört 2030 räknar EU-kommissionen enligt ATL med att det kommer krävas 15 till 25 miljarder euro.

Vill du veta mer? Prenumerera på tidningen Miljöaktuellt.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

SkogEuAvskogning

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.