Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så mycket vill folk betala för att rädda skogen

Publicerad: 20 November 2009, 11:32

Folk i rika länder är beredda att betala en ganska stora summa pengar för att skydda tropisk regnskog i fattiga länder. Det visar en studie i betalningsvilja från FN och IUCN.


Ämnen i artikeln:

Kolsänka

Totalt 600 personer deltog i undersökningen som genomfördes av internationella naturvårdsorganisationen IUCN, FN:s miljöorgan UNEP och Geneva School of Business Administration.

De intervjuade var beredda att betala i snitt 61 euro per år – cirka 600 kronor – för att skydda tropiska regnskogar. Tio procent av de intervjuade svarade att de inte ville betala någonting

64 procent svarade att kostnaden för att skydda skogar i fattiga länder ska delas mellan rika och fattiga länder. En majoritet tyckte att fattiga länder sjävla skulle stå för minst 80 procent av kostnaderna.

David Huberman på IUCN var nöjd med resultatet:

— Tropiska skogar har blivit en viktig del av det internationella miljövårdsarbetet. De fyller så många fler funktioner än enbart att lagra kol. De förser samhället med rent vatten och utgör hem åt vilda djur. Tyvärr är de ofta ekonomiskt undervärderade i moderna ekonomier.

Har du verkligen stenkoll? Få helheten, översikten och analysen i tidningen Miljöaktuellt

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Kolsänka

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.