Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så mycket vindkraft kan Kina alstra

Publicerad: 22 september 2009, 04:41

Sju gånger mer än det egna kraftbehovet. Så stor är Kinas vindkraftspotential.


Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Kina har potential att generera sju gånger mer elkraft än landet för närvarande förbrukar. Det hävdar Harvard-forskaren Michael McElroy i en studie, skriver Siliconvalley.com. Att bygga ut vindkraften i den utsträckningen skulle kosta 900 miljarder dollar, enligt forskaren.

Bedömningen av den kinesiska vindkraften ger turbintillverkare en idé om potentialen i landet, menar Siliconvalley.com och nämner General Electric, Vestas och Gamesa som tillverkare som utökar sina verksamheter i Kina.

Kina utökar sina satsningar på förnyelsebar energi för att minska beroendet av fossila bränslen som i dag står för 80 procent av energiförsörjningen i landet. I dagsläget står vindkraft för 0,4 procent av den kinesiska energiförsörjningen, enligt studien. Redan i år väntas Kina överta USA:s position som den största marknaden för att utvinna energi ur vinden.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.