Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så nära konkurs var BP

Publicerad: 10 november 2010, 11:50

Oljekatastrofen i Mexikanska golfen pressade BP så hårt att de var nära att tvingas ställa in betalningarna, erkänner nu den före detta vd:n Tony Hayward.


Ämnen i artikeln:

AffärerHavOljekatastrof

Det är SR Ekot som rappoerterar att oljebolaget BP var nära att ställa in betalningarna när pressen var som hårdast efter oljekatastrofen i Mexikanska golfen. Uppgifterna kommer från en BBC-intervju med den avgående VD:n Tony Hayward.

Tony Hayward förklarade för BBC att all negativ publicitet gjorde att det inte gick att få något stöd från de finansiella marknaderna då BP behövde stora kortsiktiga lån för att finansiera hanteringen av katastrofen. Enligt Hayward bidrog också Barack Obamas hårda kritik mot bolaget att BP inte kunde få några lån.

Den finansiella krisen för BP vände först efter att Tony Hayward tillsammans med styrelseordförande Carl-Henric Svanberg träffade Barack Obama personligen i juni. På det mötet lovade Hayward och Svanberg att BP skulle sätta upp en oljeskadefond värd 135 miljarder kronor. I gengäld fick BP ett outtalat löfte om en minskad kritik från Vita huset.

SR Ekot
berättar också att BP för förra veckan första gången sedan olyckan kunde redovisa en vinst i senaste kvartalsrapporten.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

AffärerHavOljekatastrof

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.