onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så nära majoritet är förslaget om klimatpolitiskt ramverk

Publicerad: 8 oktober 2014, 08:58

Det finns en möjlighet att nya regeringens viljeyttring om att införa ett klimatpolitiskt ramverk får gehör i riksdagen under kommande mandatperiod.

Ämnen i artikeln:

KristdemokraternaMiljöpartietModeraternaSocialdemokraterna

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 7 oktober.

En del av överenskommelsen mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet består i att införa ett klimatpolitiskt ramverk. Det ska säkerställa att Sverige minskar utsläppen i den takt som behövs för en globalt hållbar utveckling. Delmål för år 2030 och 2040 ska sättas liksom sektorsvisa mål för bland annat trafik, boende och jordbruk.

I Miljöaktuellts enkät inför valet fick samtliga riksdagspartier svara på frågan ”Vill partiet införa ett klimatramverk med målkontroll likt det finanspolitiska ramverket?”. Här är det oklart om det finns en riksdagsmajoritet eller inte. De rödgröna svarade unisont ja, medan Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna sade nej. Folkpartiet svarade att de inte har tagit ställning och Centern vill införa ”något snarlikt”. 159 av riksdagens 349 ledamöter är alltså för. Och om FP eller C bestämmer sig för ett "ja" i frågan finns därmed möjlighet att införa ett klimatpolitiskt ramverk under kommande mandatperiod.

I klimatöverenskommelsen mellan S och MP ingår också att införa en miljöbilsbonus för bilar med liten klimatpåverkan. Därtill vill partierna bygga ut det nationella järnvägsnätet, att staten återtar kontrollen över banunderhållet och att öka miljöskatternas styrande effekt.

Vill du få koll på den nya regeringen, riksdagen och hur det nya läget påverkar miljöpolitiken framöver? Gå på Miljöaktuellts politikseminarium den 24 oktober.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev