Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ohållbar är din elgitarr

Publicerad: 8 augusti 2012, 10:08

Den legendariska gitarrtillverkaren Gibson erkänner nu att de medvetet använt illegalt trä i sin produktion.


Det var förra året som den välkända gitarrtillverkaren Gibson från Nashville, Tennessee, avslöjades med att använda illegalt trä i sin produktion. Det är träslaget ebenholts som är populärt att använda i gitarrens greppbräda och i en utredning anklagades företaget för att medvetet ha handlat illegal ebenholts från skyddade skogar på Madagaskar. Enligt träexperter som Wall Street Journal pratat med kan ebenholtsen från Madagaskar jämföras med afrikanska blodsdiamanter.

Madagaskar lider hårt av avskogning och illegal avverkning. Bara sedan 2009 har över 100 000 träd avverkats illegalt. Foto: Wikipedia/CC BY 2.0

Utredningen mot Gibson ledde också till ett stort politiskt debacle då republikanerna med stöd från Tea Party-rörelsen menade att myndigheternas "attack" mot det legendariska amerikanska gitarrmärket var ett skrämmande exempel på "överkriminalisering". I maj i år försökte man till och med få bort den amerikanska lag som förbjuder import av skyddade träslag och andra skyddade material – The Lacey Act. Republikanernas drag gick under namnet FOCUS (Freedom from Over Criminalization and Unjust Seizures Act)

Igår meddelade emellertid Treehugger att Gibson slutligen erkänt att de hade vetskap om att den ebenholts man använt var olagligt skördad. Gibson har också ansökt om en överenskommelse för att undgå dyra rättegångskostnader. New Scientist som också uppmärksammat ärendet berättar att Gibson ändå kommer att tvingas betala 300 000 dollar i böter samt 50 000 dollar till US National Fish and Wildlife Service för att stötta deras arbete med att bevara skyddade trädslag. Gibson går också miste om den ebenholts som beslagtagits i utredningen till ett värde av 261 000 dollar.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.