fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ohållbart är Almedalen

Publicerad: 2 juli 2017, 18:15

Årets Almedalsvecka kommer att kosta 370 miljoner kronor i miljöskada. Hade arrangemanget istället hållits i Stockholm hade kostnaden blivit betydligt lägre, runt 196 miljoner kronor. Det visar nya siffror som presenteras under Almedalen.


I dag börjar Almedalsveckan, ett arrangemang där hållbarhetsfrågor får stort utrymme. Men Almedalsveckan i sig ger upphov till stora utsläpp, framförallt från transporterna när runt 40 000 besökarna ska ta sig till Visby. Med hjälp av en ny modell har miljökonsultbyrån Normative, tillsammans med Länsförsäkringar, omvandlat arrangemangets miljöpåverkan till pengar, och kommit fram till att årets Almedalsvecka kommer att kosta 370 miljoner kronor i miljöskada. Hade arrangemanget istället hållits i Stockholm hade kostnaden blivit betydligt lägre, runt 196 miljoner kronor menar de.
– Vi förstår att det här är lite kontroversiellt men vi tar inte tagit ställning till några andra faktorer än miljön. Även om det säkert finns flera fördelar med att träffas någon annanstans än i Stockholm, och även om många av eventen under Almedalen handlar om miljö, så ska man vara medveten om att arrangemanget har stora effekter på miljön, det är något som man inte bör sopa under mattan, säger Kristian Rönn från Normative till Aktuell Hållbarhet.

Även om de olika seminarierna under Almedalen har viss miljöpåverkan så står transporterna för den absolut största delen berättar Kristian Rönn. För att beräkna miljökostnaderna för Almedalen har Normative därför börjat med att titta på statistik över var folk reser ifrån när de ska till Almedalen.
– Vi har gjort en livscykelanalys över de olika transportmedel besökarna använder och bland annat tittat på hur mycket av olika partiklar transporterna släpper ut, räknat på övergödningspotential, klimatpåverkan och så vidare, berättar Kristian Rönn.

Därefter har de applicerat en ”lifecycle impact assessment-model” som utgår ifrån hur mycket folk är villiga att betala för att återställa de olika miljöskadorna som transporterna ger upphov till.
– Eftersom 57 procent av alla som reser till Almedalen är från Stockholm så skulle miljöpåverkan, och därmed även miljökostnaderna, bli betydligt lägre om Almedalen hölls i Stockholm istället, säger Kristian Rönn.

Under Almedalen kommer Normative och Länsförsäkringar att anordna ett event där klimatexperten Pär Holmgren pratar om hur klimatet påverkas av Almedalen. De kommer också att lansera webbplatsen almedalsläckan.se där det går att se olika beräkningar av miljökostnaderna för Almedalen.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev