Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ökar hållbarhetssatsningar värdet på bostadsrätten

Publicerad: 20 februari 2019, 08:13

Energibesparande åtgärder som solceller kan öka värdet på bostadsrätter.

Foto: Pixabay/Qimono

Solceller har blivit den populäraste investeringen för att öka värdet på bostadsrätten genom hållbarhetssatsningar. Men det finns många åtgärder för att miljöanpassa boendet och samtidigt öka värdet på lägenheten, enligt SBC Sveriges Bostadsrättscentrum AB.


Nina Wahlberg.

Efter de senaste årens stigande elpriser finns det mycket bostadsrättsföreningar kan göra för att sänka sina kostnader och samtidigt minska miljöbelastningen. Genom att minska driftskostnaderna för exempelvis vatten, el och avfallshantering kan bostadsrättsföreningarna spara stora summor på sin energinota, skriver nyhetstjänsten Byggkontakt.
– Energibesparande åtgärder är det som kan spara in mest pengar åt en förening. Först och främst är det viktigt att tänka isolering, att ha ett tätt klimatskal är det som bidrar bäst till låga energikostnader. Isolera taket först, därefter gäller det att se över fönster och fasader. Det handlar om att täta fastighetens yttre skal. Att genomföra fönsterbyten eller ersätta gamla och trasiga dörrar och portar är också viktigt. Tänk även på att utrymmen så som trapphus, källare och garage inte behöver vara lika uppvärmda som resten av fastigheten, säger Nina Wahlberg, Affärsområdeschef teknisk förvaltning på SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB, till Byggkontakt.

Hon har tidigare beskrivit för magasinet Aktuell Hållbarhet hur hållbarhetsarbete kan öka värdet på bostadsrätter och pekar på ett stort intresse för solceller.
– Solceller är den investering som flest svarande i vår undersökning anser öka värdet på bostaden. Än så länge är det få bostadsrätter som säljs med argumentet ”vi har solceller”, men tekniken syns tydligt och förändrar snabbt elnotan. Därmed har solceller både ett symboliskt och ett ekonomiskt värde.

Vilka åtgärder ökar värdet mest?
– Energibesparande åtgärder helt klart. Det går att spara 65-70 procent på energinotan för en förening. Solceller minskar elnotoan och laddstolpar gör föreningen attraktivare att bo i.

SBC:s bästa tips på hur en bostadsrättsförening kan hållbarhetsanpassa fastigheten:
• Planera för isolerande åtgärder, välisolerad fasad, tak och fönster är viktiga faktorer.
• Installera automatiska dörrstängare.
• Byt ut värmesystemet till luft- eller bergvärme.
• Täta äldre skorstenar.
• Byt ut all pappershantering till digital information.
• Installera smart belysning.
• Installera effektiva hissar.
• Installera solenergi.

Källa: Byggkontakt

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev