Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så osäkra är kärnkraftverken

Publicerad: 2 november 2011, 08:50

Nu är EU:s stresstester av kärnkraftverk klara och det visar att säkerheten på kärnkraftverk har en hel del kvar att önska. Detta gäller också för de svenska kärnkraftverken.


Ämnen i artikeln:

Kärnkraft

Nu har alla kärnkraftsoperatörer i EU återrapporterat resultaten från de stresstester som genomförts med anledning av olyckan i Fukushima. Stresstesterna gjordes för att se hur kärnkraftverken klarar påfrestningar som jordbävningar, översvämningar, terroristattacker samt förlust av strömförsörjning eller kylning. Resultatet av stresstesterna visar att inget kärnkraftverk i Europa är helt garanterat säkra.

Det finns alltså en rad brister. Miljöorganisationen Greenpeace konstaterar till exempel att inget europeiskt kärnkraftverk är skyddat mot terroristattacker med Boeing 767-flygplan – sådana som användes vid terroristattacken mot World Trade Center. Greenpeace är också kritiska till att beslutsfattare ignorerat evakueringsplaner för städer. Slutligen tycker man att det är anmärkningsvärt att strålskyddsmyndigheten i Sverige valt att inte lägga ut kärnkraftsoperatörernas rapporter på sin hemsida – trots att ENSREG, European Nuclear Safety Regulators Group, uppmanat alla länder att offentliggöra materialet.

Ringhals.

Bland de kärnkraftsoperatörer som återraporterat finns svenska Forsmark, Oskarshamn och Ringhals. Här har man konstaterat att vissa anläggningar inte håller kraven vad gäller jordbävningstålighet. Man har också konstaterat att det inte finns beredskap för olyckor i flera reaktorer samtidigt. På Strålsäkerhetsmyndigheten konstaterar man emellertid att svenska kärnkraftverk jämförelsevis är väl rustade mot en eventuell härdsmälta.
– De svenska anläggningarna har så kallade filterfunktioner så att man kan tryckavlasta innerslutningen genom ett filter och på det sättet hålla nere konsekvenserna om ett riktigt allvarligt haveri skulle inträffa, säger Strålsäkerhetsmyndighetens Jan Hanberg till SR Ekot.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Kärnkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.