Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så övertrumfar Storbritannien EU:s gröna giv

Publicerad: 7 juni 2021, 12:00

Amy Jenkins, Head of Clean Growth at Department for Business, Energy and Industrial Strategy, berättar om Storbritanniens offensiva klimatpolitik som bland annat innehåller en fyrdubbling av havsbaserad vindkraft till år 2030.

Foto: Aktuell Hållbarhet och Gannet77 Getty Images

Ett Storbritannien efter Brexit väljer egna vägar för att vara i linje med Parisavtalet. Grunden är en tiopunktsplan som övertrumfar klimatsatsningarna i EU:s gröna giv och som ska lyfta landet som klimatledare inför COP 26 i Glasgow.


Storbritannien satsar nu 12 miljarder GBP till år 2030, motsvarande 140 miljarder kronor, på grön utveckling inom främst energi, transport och markanvändning. Näringslivets investeringar väntas dessutom trebubbla den summan. Målet är att skapa 250 000 nya gröna arbetstillfällen med positiva bieffekter i övriga samhället. Här finns bland annat planer på att fyrdubbla den havsbaserade vindkraften till en kapacitet på 40 gigawatt till år 2030. Samma år förväntas ett totalt stopp för nyförsäljning av bensin- och dieselfordon på de brittiska öarna. 

Se film från Ekotransport

Se Amy Jenkins presentation 

Förra året presenterade den brittiska regeringen ett klimatmål på 68 procent minskade koldioxidutsläpp till år 2030 jämfört med år 1990. I sommar planerar den anta ett ännu tuffare mål till 2035, hela 78 procent utsläppsminskning jämfört med 1990. 

På konferensen Ekotransport den 24 maj berättade Amy Jenkins, Head of Clean Growth at Department for Business, Energy and Industrial Strategy, om planerna.

Läs tiopunktsplanen

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.