onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så påverkar klimatförändringarna de arktiska däggdjuren

Publicerad: 11 januari 2013, 10:06

Klimatförändringarna kommer att gynna de flesta däggdjur som lever i norra Europas arktiska och boreala landområden. Men förändringar i artsammansättningar kan utgöra ett stort hot, visar en ny studie.

Ämnen i artikeln:

ArktisForskningKlimatförändringar

De klimatförändringar som målas upp av klimatologer kommer att gynna de flesta däggdjur som i dag lever i norra Europas arktiska och boreala landområden. Den slutsatsen drar ekologer vid Umeå universitet i en nyligen publicerad artikel i tidskriften Plos ONE.

Genom att modellera artutbredningar konstaterar forskarna Anouschka Hof, Roland Jansson och Christer Nilsson att de förutsagda klimatförändringarna fram till år 2080 kommer att gynna de flesta däggdjur som i dag lever i dessa områden, förutom några specialister på kalla klimat såsom fjällräv och fjällämmel.

– Detta gäller dock enbart under förutsättning att arterna kan nå de områden som får det klimat djuren är anpassade till. Vi anser det högst osannolikt att alla däggdjur ska klara detta beroende bland annat på människans ökande fragmentering av livsmiljöer. Sådana arter kommer i stället att minska sina utbredningar, säger Christer Nilsson, professor i landskapsekologi, i ett pressmeddelande.

Och även om studien visar att ”klimatförändringarna i sig” inte hotar merparten av de arktiska och boreala däggdjuren så kan förändringar i artsammansättningar komma att göra det, exempelvis genom att rovdjur och potentiella bytesdjur som tidigare inte levt tillsammans riskerar att hamna i samma områden.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev