Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så påverkas det svenska klimatarbetet av Parismötet

Publicerad: 29 oktober 2015, 05:00

Åsa Romson (MP), Sveriges klimat- och miljöminister, är den som kommer leda den svenska delegationen under klimattoppmötets slutskede. Nu berättar hon för Miljöaktuellt hur hon ser på processen efter Paris.


Hur ser du på läget just nu i förhandlingarna?
– Från den svenska regeringens sida har vi märkt, inte minst då vi deltagit i olika internationella möten, att det finns ett otroligt starkt politiskt stöd runt om i världen för ett klimatavtal i Paris. Men vi vet också att det finns en rad svåra frågor som kommer behöva lösas på plats, där vi ännu inte vet var någonstans kompromisserna kommer att landa.

Hur mycket kommer Paris-mötet egentligen påverka det svenska klimatarbetet?
– Ett litet exportberoende land som Sverige påverkas stort av vad som händer i omvärlden. Så om andra länder stramar upp och intensifierar sitt klimatarbete, då kommer det bli lättare att möjliggöra en intensifiering av klimatarbetet även här i Sverige. För ju fler positiva exempel det finns internationellt desto enklare blir det för oss att hitta nya och bättre metoder att själva arbeta med. Det i sin tur gör att det blir lättare att nå de nationella åtagandena.

EU:s mål är -40 procent till år 2030, jämfört med 1990 års nivåer. Men det målet är ännu inte fördelat mellan EU:s medlemsstater. Hur ser processen ut där framöver?
– Målet är uppdelat i två delar. Vad gäller den handlande sektorn så diskuterar vi just nu inom EU en reform av handelssystemet. För den icke handlande sektorn har EU-kommissionen gjort klart att frågan om fördelning kommer upp under första halvåret nästa år.
– Från svensk sida ser vi att båda de här delarna är viktiga och vi vill understryka att det handlar om minst -40 procent som EU ska nå. Dels är det viktigt tycker vi att EU visar vägen nu, och inte börjar dra fötterna efter sig. Men vi tror också att det här helt enkelt är bra för den europeiska ekonomin, så att vi kan få ett tydligt fokus kring en hållbar ekonomisk utveckling där innovation och konkurrenskraft kan stärkas och där vi är beredda att fasa ut gamla tekniker på exempelvis energisidan och ersätta med förnybar energi.

I mars nästa år ska den parlamentariskt sammansatta Miljömålsberedningen redovisa ett förslag till ett svenskt klimatpolitiskt ramverk inklusive klimatmål. Hur är den här processen kopplad till Paris?
– Det finns ingen formell koppling. Men en av de bästa drivkrafterna för att få mer internationellt ansvarstagande för reduceringar av klimatgaser är att man visar på en offensiv agenda hemma som man också är beredd att genomföra. Jag hoppas att det är enligt den devisen som Miljömålsberedningen tar sig an sitt uppdrag. Jag är också angelägen om att beredningen ser över uppföljningssystem och sådana saker som vi haft problem med inom den svenska klimatpolitiken, där det har varit mycket diskussioner om hur mål ska tolkas i stället för om vilka åtgärder som är mest effektiva att genomföra.

Den här artikeln är en del i ett stort klimattoppmöte-paket som kommer att publiceras i nästa nummer av Miljöaktuellt.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.