måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så påverkas naturen av din rökning

Publicerad: 14 september 2017, 11:43

Det är ingen hemlighet att cigaretter är dåliga för hälsan men hur påverkar de egentligen miljön?


I en ny studie från Världshälsoorganisationen har man undersökt miljöeffekterna av tobak. I studien tittade man bland annat på de problem med avskogning, föroreningar och nedskräpning som tobaksprodukter orsakar. WHO konstaterar att 90 procent av tobaken odlas i låginkomstländer där odlingarna upptar hela 4,3 miljoner hektar jordbruksmark som hade kunnat användas för att odla andra grödor.

Eftersom tobak är en monogröda som inte odlas tillsammans med andra grödor så leder tobaksodling ofta till utarmade jordar och minskad biodiversitet. Dessutom kräver tobaksodlingarna stora mängder bekämpningsmedel. En sak som många inte vet är att det krävs mycket trä för att tillverka tobaksvaror. WHO beräknar att det krävs ett träd för att tillverka 300 cigaretter och varje år skövlar cigarettindustrin stora arealer för att komma åt de 11, 4 miljoner ton trä som krävs till den globala cigarettillverkningen.

Ett annat, mer välkänt problem, är de cigarettfimpar som kastas på gatan och i naturen. Fimpar är det vanligaste skräpet och de gifter som samlas i cigarettfilterna hamnar ofta i naturen.

Läs studien här

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev