Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så påverkas USA:s klimatpolitik av mellanvalet

Publicerad: 4 november 2010, 12:28

Efter republikanska framgångar av historiska mått står det nu klart att en ny politisk tid väntar USA. Så här påverkas klimatpolitiken.


Ämnen i artikeln:

PolitikUsa

Klimatfrågan har stått stilla länge i USA och republikanernas segrar i kongressen gör att möjligheterna att fatta konkreta beslut minskar ytterligare. Enligt en analys från tidningen National Journal är till exempel 19 av de 21 främsta republikanska kandidaterna till senaten skeptiska till den samlade klimatforskningen. Tidningen Nature tror också att de republikanska framgångarna kan leda till att klimatforskare blir måltavlor för diverse utredningar

Redan förra året satte republikanerna i i senaten stopp för Obamas förslag om att sätta ett pris på koldioxidutsläpp liknande det europeiska ets-systemet. När republikanerna nu för ökad makt i kongressen är det osannolikt att Obama kommer att göra något nytt försök med klimatlagstifning.

Dagens Nyheter skriver att Vita huset nu istället förväntas försöka få ner utsläppsmängderna den "administrativa" vägen. Det vill säga genom landets motsvarighet till Naturvårdsverket – EPA – som har möjlighet att skärpa reglerna för hur mycket industrier, bilar och andra verksamheter får släpp ut.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

PolitikUsa

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.