Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så pressar miljöministern Nordkalk

Publicerad: 20 september 2012, 10:13

Miljöministern pratar nu om att området runt det planerade kalkbrottet i Ojnareskogen kan bli nationalpark. Något som kraftigt kan påverka villkoren för framtida kalkbrytning.


Det är SR Ekot som berättar att miljöministern nu börjat diskussionen med Naturvårdsverket om en eventuell nationalpark på norra Gotland – strax intill det område där Nordkalk planerar att bryta kalk. Om det skulle bli en nationalpark i området skulle det påverka villkoren för ett framtida kalkbrott betydligt.
– Det finns en lista för pågående arbeten med nationalparker. Och jag tittar nu på hur vi kan hantera den gamla listan i förhållande till de övriga delar på Gotland, och de biotoper som finns där. Så vi har påbörjat en diskussion, säger Lena Ek till SR Ekot.

Område
t kring kalkbrottet har länge pekats ut som skyddsvärt och sjän Bästeträsk föreslogs för fyra år sedan som nationalpark. Den tidigare planen utgick emellertid från att det inte skulle bli något kalkbrott. Om regeringen nu ändå väljer att göra en nationalpark av området skulle villkoren för det närliggande kalkbrottet enligt SR Ekot kunna bli mycket stränga.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News