Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så protesterade kinesiska barn när klimatstrejken förbjöds

Publicerad: 19 mars 2019, 08:49

I många länder är strejkrätt eller demonstrationsrätt är ingen självklarhet.

Foto: Leonhard Lenz Wikimedia Commons

När 1,5 miljoner barn och ungdomar världen över demonstrerade i fredags var det många som tog stora risker och trotsade auktoritära skolsystem i länder där demonstrations- och strejkrätt inte är en självklarhet.


Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se


Världen får inte nog av Greta Thunberg. Även efter fredagens urladdning fortsätter TV och tidningar på alla kontinenter att intervjua henne. Följarna på sociala medier fortsätter att strömma till, snart en miljon på Instagram och en halv miljon på Facebook. Sedan Ted för tre veckor sedan uppgraderade hennes Tedx-talk på till ett Ted-talk på den officiella hemsidan har det nu passerat 1,3 miljoner visningar.

Greta Thunberg själv försöker i alla intervjuer tona ned sin egen roll och tona upp själva problemet, att utsläppen fortsätter att öka. Hon är dessutom aldrig sen med att påpeka att hon inte längre är ensam, och att många ungdomar visar ett ofattbart mod i den här situationen.

Det senare är lätt att inse om man scrollar igenom de tusentals kommentarerna i Gretas inlägg på sociala medier. Det handlar ofta om barn och ungdomar som tar stora risker och trotsar auktoritära skolsystem och politiska styren där varken strejkrätt eller demonstrationsrätt är en självklarhet.

En liten pärla i sammanhanget är en intervju med Greta Thunberg i Young Post i Hong Kong, en ungdomsbilaga till South China Morning Post. Det är den unga bloggaren Veronica Lin som fått tag på Greta Thunberg via Skype och vill förmedla hennes kamp till kinesiska ungdomar i Hong Kong och Kina. Under hennes byline finns en rad om att hon framgångsrikt smugglat Young Post till ungdomar i fastlandskina.

I artikeln framkommer också att det trots den hårda censuren och trots att den kinesiska diktaturen blockerar såväl Twitter som Facebook och Instagram så genomfördes i fredags åtminstone fyra klimatstrejker inne i Kina. Den femte stoppades av myndigheterna. Veroncia Lin berättar i sin text att hon varit i kontakt med dessa ungdomar, som inte vek ner sig. De valde att alla gå till skolan klädda i svart i solidaritet med de strejkande ungdomarna. De refererade till vad de läst om Greta, som säger att klimatfrågan är svart och vit och ”…som talar om en framtid som inte finns om klimatförändringarna får fortsätta”.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev