Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så rapporterade media klimatfrågan 2016

Publicerad: 22 februari 2017, 11:54

Donald Trump figurerade i 9 procent av den totala klimatrapporteringen från svenska medier.

Foto: Gage Skidmore/Wikimedia Commons

För tredje året i rad presenterar Vi-Skogen, i samarbete med Retreiver, rapporten ”Varmare klimat – iskall nyhet?” där man undersöker svenska mediers bevakning av klimatfrågan. I årets rapport konstateras bland annat att klimatskeptikerna gjort come back.


För tredje året i rad har Vi-skogen, i samarbete med Retriver, genomfört en undersökningen av svenska mediers rapportering om klimatfrågan. I tidigare års rapporter har man konstaterat att medias intresse för klimatfrågan låg i topp inför klimatmötet i Köpenhamn 2009, för att sedan sjunka. Under 2014 ökade antalet klimatrelaterade artiklar något. Men under 2015 och 2016 minskade antalet artiklar som rörde klimatet igen.

Under 2016 fördubblades dessutom antalet artiklar där klimatskeptiker omnämns eller uttalar sig. Bland annat beror det på Donald Trums makttillträde, och de representanter han utsett. Trump nämns i 4 829 klimatrelaterade artiklar vilket motsvarar nio procent av den totala klimatrapporteringen. I Sverige var en trend under det gångna året att lokalpressen rapporterade om lokala konsekvenser av klimatförändringarna. Bland annat skrev medier på Öland, Gotland och delar av södra Sverige om vattenbristen.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.