Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så reformeras FN:s klimatpanel

Publicerad: 17 Maj 2011, 07:35

Nu reformeras FN:s internationella klimatpanel IPCC. Förändringarna godkändes på ett medlemsmöte i Abu Dhabi förra veckan, rapporterar Nature.


Ämnen i artikeln:

Ipcc

Arbetet på FN:s internationella klimatpanel (IPCC) kommer att reformeras, beslutade medlemsländerna på ett möte i Abu Dhabi förra veckan. Det innebär att de vetenskapliga kontrollerna skärps och att organisationens arbetsrutiner stramas upp, rapporterar nyhetstjänsten Nature.

Kritiken mot organisationen var hård strax före det stora klimatmötet i Köpenhamn i december 2009 – med uppgifter om felaktiga siffror i vetenskapliga rapporter och anklagelser om hemlighetsmakeri, inte minst på Climate research Unite på East Anglia-universitet.

Uppståndelsen skadade IPCC:s rykte och dess ordförande, Rajandra Pachauri, som hade svårt att värja sig mot anklagelserna.

Efter en tids utvärderingar
och funderingar hit och dit reformeras nu organisationen. Det innebär att ett arbetsutskott med 13 personer bildas för att sköta det dagliga arbetet, införande av nya rutiner för konfliktlösning och bättre kontroller av att uppgifter i olika rapporterna stämmer överens.

– Det här är ett gott resultat av reformen vi startade för ett år sedan. Det kommer att stärka IPCC och hjälpa till att återställa allmänhetens förtroende för klimatforskningen, säger Rajandra Pachauri till Nature.

En rapport om ökningen av antalet extrema väderhändelser som publiceras i slutet av året blir ett första test för den nya organisationen.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Ipcc

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.