Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så satsar SKB i racet om slutförvar

Publicerad: 7 april 2009, 11:38

Frågan om slutförvaret ska vara löst i sommar. Men redan nu spikar SKB miljardåtgärder i de två aktuella kommunerna.

Ämnen i artikeln:

Kärnkraft

När SKB väl beslutat sig för om slutförvaret ska ske i Oskarshamn eller Östhammar står – beroende på hur man ser det – en kommun som förlorare. SKB har tidigare meddelat att ingen ska bli lottlös och utvecklingsinsatser ska ske i båda kommunerna oavsett var slutförvaret hamnar. Insatserna kommer att uppgå till mellan 1,5 och 2 miljarder kronor, meddelar SKB. Cirka 20 procent av satsningarna ska genomföras mellan 2010 och 2015 och resten under slutförvarets uppförande och drift. 25 procent av satsningen ska etableras i den kommun som får slutförvaret medan 75 procent går till ”förloraren”.

SKB har tidigare varit förtegen om vilka åtgärder som är aktuella. Nu specificerar företagen bakom, Eon, Vattenfall, Forsmark och OKG. Bland åtgärderna märks att SKB – om slutförvaret hamnar i Östhammar kommer att etablera en besöksanläggning i Oskarshamn under perioden 2010 till 2015. Blir det istället i Oskarshamn slutförvaret hamnar byggs en motsvarande anläggning i Östhammar.

I Östhammar kommer SKB att driva på en utbyggnad av väg 288 Hov-Östhammar. En projekterad farledsfördjupning till Hargs hamn samt planerade järnvägsanslutningar kan också bli aktuella för insatser. I Oskarshamn är medfinansering av om- och tillbyggnad av väg 47 till den södra avfarten från väg E22 aktuellt. Detsamma gäller delen Svalliden-Århult samt anslutande vägar och järnvägar till hamnen.

Om valet faller på Östhammar avser SKB att skjuta till 150 miljoner kronor för att flytta färjeterminalen till ett nytt planlagt område inom Verkstaden 18. Blir det Oskarshamn läggs 150 miljoner kronor på att bland annat förskottera Vägverket en del av kostnaden för att bygga ut väg 288 i Östhammar.

En motsvarighet till bolaget Vattenfall Inlandskraft som arbetar med företagsutveckling i Norrland ska även etableras i de båda kommunerna. SKB-Kraft som bolaget ska heta ska starta verksamheten 1 juli och föreslås kunna utställa borgensåtaganden på max 50 miljoner kronor.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev