Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så sätter banken pris på ekosystemen

Publicerad: 10 februari 2015, 13:45

Det kan vara lukrativt att rädda den biologiska mångfalden och skydda hotade arter. Kolla här bara!


Den här  artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 10 februari.

Marknaden för naturkompensation omsätter mellan 2,5 och 4 miljarder dollar per år. Tillväxtpotentialen uppskattas till cirka 10 procent per år, enligt uppgifter i dokumentären Naturens pris i SVT. Enbart i USA finns cirka 120 så kallade ”mitigation banks”, de flesta i Kalifornien, Texas och Florida. Deras affärsmodell går ut på att samla in kapital som investeras i att stärka den biologiska mångfalden och skydda hotade arter.

Så här långt har bankerna skyddat cirka 4000 kvadratkilometer hotad natur i USA. Företag som på något sätt vill exploatera ett naturområde vänder sig till bankerna och köper krediter som kompensation för intrånget.

Marknaden i USA startade för tio år sedan och sprider sig snabbt. Ecosystem Marketplace är en organisation som kartlägger affärerna och sprider information om investeringsmöjligheter och genomförda transaktioner.

– Något som är spännande är att det börjat få spridning på nya platser som Kina, Brasilien, Mexiko och Peru. Det finns ett ökat intresse att kompensera för förluster av biologisk mångfald, säger Michael Jenkins, chef på Ecosystem Marketplace, i dokumentären.

Flera experter som uttalar sig i programmet säger att systemet är nödvändigt för att få fram privat finansiering. Andra är mer kritiska och pekar på risken att bankerna endast räddar hotade arter som är "lönsamma", eller att de förvandlar naturen till en handelsvara som kan överges när tiderna försämras.

_________________________________________

TIPS PÅ UTBILDNING:

EKOSYSTEMTJÄNSTER I PRAKTIKEN
10 mars 2015

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.