Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ser du om din chef är psykopat

Publicerad: 14 september 2010, 11:50

Jobbar du med en psykopat? Säg i så fall upp dig och fly, råder chefsrekryteraren Lars-Olof Tunbrå som menar att psykopaten sällan är en kollega, utan snarare en överordnad chef.


Mellan 100 000 och 300 000 svenskar lider av psykopati, men endast ett tiotusental har fått diagnosen ställd, säger Lars-Olof Tunbrå, chefsrekryterare och författare till boken ”Psykopatiska chefer – lika farliga som charmiga”.
– Psykopater är trevliga, charmiga och sympatiska, men förutsättningen är att de har något intresse av dig eller att de vill att du ska uträtta något åt dem. Efterhand kommer manipulerandet fram och det kan vara ett svårt steg att medge att man blivit manipulerad, säger Lars-Olof Tunbrå som trots mångårig yrkeserfarenhet fortfarande tycker det är svårt att avslöja psykopaten i ett tidigt skede.

I en arbetssituation är det vanligt att psykopaten tar för lite ansvar för beslut hon eller han själv fattar och vänder kappan efter vinden.

Om han/hon är vd eller chef och fattar beslut som kritiseras av styrelsen tar personen inte på sig ansvaret själv, utan pekar ut någon annan i ledningsgruppen som ansvarig. Personen ifråga har inte riktigt sunda grundvärderingar samtidigt som hänsyn till andra är väldigt låg.

Psykopaten
tenderar också att utlova att göra saker som han/hon sedan inte gör, men samtidigt få andra att göra sådant som de egentligen inte vill. Dessutom slutar det ofta med att den som utsätts för psykopaten själv tar på sig ansvaret för det som händer, utan att genomskåda psykopatens avvikande beteenden.
– Psykopaten är sällan en medarbetare, utan de hamnar ofta i chefspositioner. Det kan bero på att de gärna vill kontrollera andra. Men om det är en medarbetare kan han/hon sprida rykten om dig som chef för att få dig utmanövrerad, påpekar Lars-Olof Tunbrå.

Förr eller senare blir psykopaten synad, men hur lång tid det tar beror på jobbets karaktär. Om han/hon sitter i toppen av ett koncernföretag krävs det ofta ett antal årsbokslut innan psykopaten ”avslöjas”.

Det första året är det ofta den tidigare vd:n som står bakom resultatet och först det andra året kanske det börjar gunga, då det psykopatiska beteendet börjar ta sig uttryck, bland annat i ombytlighet.

Det psykopatiska beteendet gör också att han/hon får svårt med rekryteringen och börjar anställa sina likar. Det resulterar ofta i att situationen blir ohållbar i ledningen det tredje eller fjärde året och till slut tvingas personen lämna sin post, påpekar Lars-Olof Tunbrå.

Handlar det däremot om en chef på lägre nivå, exempelvis gruppchef, är det snarare tal om ett till två år innan han/hon lämnar arbetsplatsen. Att ha ett hackigt cv som visar på att man är en hoppjerka, företrädelsevis i chefspositioner, kan ses som ett varningstecken, om det inte är i början av karriären.

Vad är ditt råd om till den som har en psykopat på arbetsplatsen?

– Om det handlar om en överordnad chef är mitt enda råd att sticka. Situationen kan vara svår att reda ut och det är få som har den styrkan. Om psykopaten är en avdelningschef är det till exempel ingen idé att gå till vd:n eftersom psykopaten spelar falskt – slickar uppåt och sparkar nedåt. Enda chansen är om man kanske kan få andra med sig, då kan det gå.

Rebecka Guzmán

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.