Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ser Sveriges EU-kandidater på hållbar upphandling i Europa

Publicerad: 16 maj 2019, 10:25

Det finns en partiöverskridande samsyn om att hållbar upphandling är en viktig fråga att driva i EU-parlamentet. Det visar en enkät till riksdagspartiernas toppkandidater i EU-valet som Miljömärkning Sverige låtit göra.


I enkäten svarade 97 procent av kandidaterna att de tänker driva frågan om hållbar upphandling om de blir EU-parlamentariker. Nästan lika många, 93 procent, uppger att de driver frågan redan i dag. Enkäten visade också att 76 procent av kandidaterna har kunskap om att EU:s upphandlingsdirektiv, som reglerar Lagen om offentlig upphandling – LOU, är ändrat så att det är möjligt att ställa krav på miljömärkning vid upphandling.

Enkäten från Miljömärkning Sverige visar också att många kandidater misstänker att krav på miljömärkning vid upphandling gör inköpen dyrare. I enkäten svarade 40 procent att de trodde att det inte finns ett tillräckligt utbud av av miljömärkta produkter eller tillräcklig konkurrens för att ställa krav på miljömärkning i upphandling.

Varje år omsätter EU:s offentliga marknad 2 000 miljarder euro, det vill säga 14 procent av EU:s totala BNP. Vid mer än hälften av upphandlingarna i EU används lägsta pris som krav på de varor och tjänster som upphandlas. Enligt Miljömärkning Sverige indikerar detta faktum att den offentliga upphandlingen i EU inte tar tillräcklig hänsyn till hållbarhetsaspekter.

Läs rapporten från Miljömärkning Sverige

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.