Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ser tidigare framtidsministern på sin framtid

Publicerad: 11 augusti 2016, 06:00

Vid regeringsombildningen i maj petades framtidsministern Kristina Persson eftersom statsminister Stefan Löfven ansåg att hon slutfört sitt arbete. Aktuell Hållbarhet har ringt upp Kristina Persson för att höra vad hon kommer att göra nu och…


Vid regeringsombildningen i maj petades framtidsministern Kristina Persson eftersom statsminister Stefan Löfven ansåg att hon slutfört sitt arbete. Aktuell Hållbarhet har ringt upp Kristina Persson för att höra vad hon kommer att göra nu och vad hon tycker om politikens möjligheter att hantera miljö- och hållbarhetsutmaningar.

Vad var det som hände när du fick lämna ditt jobb som framtidsminister?

–Den frågan ska du nog ställa till någon annan än mig. Jag vet inte så mycket om det och jag vill avhålla mig från att spekulera. Det är roligare att prata om framtiden.

Vad kommer du göra inom den närmaste framtiden?

–Jag vill gärna fortsätta att jobba med det som jag har gjort under de senaste tio åren sedan jag lämnade Riksbanken, och även tidigare. Egentligen kan man väl säga att jag jobbat med de här frågorna sedan 1970-talet då jag arbetade på sekretariatet för framtidsstudier på statsrådsberedningen under Olof Palme.

–Lyckligtvis verkar det finnas ett stort intresse för det jag jobbat med och jag har fått många förfrågningar om att medverka i olika sammanhang, konferenser, seminarium och liknande.

–Nästa vecka kommer jag till exempel att träffa franska regeringens ansvariga för långsiktigt hållbart arbete. Jag har också blivit ombedd att medverka på en konferens i Warszawa med framtidsministrar från hela Europa.

–I mitten på september åker jag till Colombia för att medverka på en konferens om fredsskapande och hållbarhet i samband med att FARC-gerillan och regeringen äntligen skriver ett fredsavtal efter 40 år av krig.

Vad händer med de projekt du sjösatt under din tid i regeringen?

– Framtidskansliet som skulle jobba med styrning, policyutvecklingsfrågor och helhetssyn i regeringskansliet läggs ner. Kansliet skulle bland annat undersöka hur man kunde jobba med långsiktig hållbarhet, och sedan var tanken också att vi skulle fortsätta jobba med Agenda 2030. Nu får man väl försöka mobilisera den kompetens som fanns på framtidskansliet och organisera analysarbetet för Agenda 2030 på andra sätt. Men jag vet ingenting om hur det arbetet fortskrider.

–Sedan finns ett antal andra projekt som jag också initierat, som jag hoppas kommer tas om hand och drivas inom UD. Det handlar bland annat om hur de nordiska länderna kan påverka G20.

Hur ser du idag på politikens möjlighet att hantera miljö- och hållbarhetsutmaningar?

– Politiken har en grundläggande uppgift att skapa förutsättningarna för att andra aktörer ska kunna göra sitt bästa. Det måste finnas ett ledarskap och en politisk vilja att driva de här frågorna. I den senaste regeringsdeklarationen har vi uttryckt den viljan bland annat genom att vi uttryckt att vi vill vara ett av de första länderna som uppnår en fossilfri välfärdsstat. Det har vi ju lysande förutsättningar att klara men då måste man satsa på projekt inom de här områdena.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.