Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så ser veckans miljöagenda ut

Publicerad: 15 juni 2015, 09:01

Varje måndag med början i dag publicerar vi veckans viktigaste punkter för våra läsare.


Ämnen i artikeln:

EuLagstiftningPolitik

Den här artikeln publicerades i omvärldsbrevet Miljöaktuellt Idag den 15 juni.

* EU:s miljöråd diskuterar i dag, måndag, det så kallade takdirektivet, som syftar till att minska luftföroreningarna i unionen och som enligt siffror dödar 400 000 invånare varje år och orsakar samhällskostnader på 23 miljoner euro. Flera medlemsländer, däribland Danmark, Frankrike och Storbritannien, anser att det ny direktivet som lagstiftarna ska ta ställning till hotar jordbruket och grisnäringen. Sverige är dock positivt till förslaget och menar att det minskar luftföroreningarna samtidigt som det bidrar till en tillväxt som tillhör EU:s starkaste.

* Ministrarna i EU:s miljöråd diskuterar även i dag hur högsta möjliga ambition inför Parisavtalet kan säkras. Sverige vill att EU höjer ambitionsnivån inför förhandlingarna.

* I morgon, tisdag, röstar EU:s jordbruksministrar om nya regler för ekologisk produktion. Sju svenska organisationer, däribland Naturskyddsföreningen och LRF, har satt press på landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) att lägga in sitt veto mot förslaget. Organisationerna anser att miljönyttan kommer att begränsas med det nya direktivet.

* Karolinska sjukhusets (KS) geoenergisystem, som uppges vara "unikt i världen för ett sjukhus", blir färdigbyggt i dagarna. Universitetssjukhuset har som mål att bli bäst i klassen på hållbarhet internationellt. Under sjukhuset finns 35 kilometer borrhål som lagrar värme på sommaren och kyla på vintern. Det ska minska behovet av köpt energi med 26 procent, eller 17 miljoner KwH per år, vilket enligt KS är nästan en halvering jämfört med i dag.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

EuLagstiftningPolitik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.