Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ska ABB utveckla robotiken

Publicerad: 11 september 2009, 02:01

Robotarna ska inte bara likna oss och arbeta mer självständigt. De ska lära sig över tiden.


ABB leder för närvarande ett europeiskt konsortium av universitet och fristående forskningsinstitut som utvecklar nästa generation industrirobotik i ett fyraårigt europeiskt samarbetsprojekt (så kallat ”Large-Scale Integrating Research Project”). ROSETTA (RObot control for Skilled ExecuTion of Tasks in natural interaction with humans; based on Autonomy, cumulative knowledge and learning) (!!), som projektet heter, utvecklar ”människofokuserad” teknik för framtida industrirobotar som inte bara kommer att se mer människolika ut och arbeta mer självständigt, utan också lära sig över tiden samt arbeta säkert tillsammans med människor på ett sätt som uppfattas som naturligt och ofarligt.

Målet är att möjliggöra flexibla produktionskoncept till låga kostnader där robotar kan arbeta tillsammans med människor utan att kräva all den infrastruktur som traditionellt sett behövs när man använder industrirobotar. Projektet samlar världsledande forskare inom robotik, automationsstyrning, matematik och datavetenskap, tillverkning, bio-mekanik och finit elementsimulering i ett konsortium som leds av ABB för att möta dessa stora utmaningar. ABB är gammal i gården och ABBs robotar finns över hela världen. Det är främst bilindustrin som anammat robotarna, men visst kan man tänka sig att de får andra uppgifter som är reserverade för människan idag

Detta projekt har fått en budget på 10 MEUR och ska löpa under fyra år. Man hoppas kunna åstadkomma följande:

> Robotar ska kunna användas till komplexa arbetsuppgifter med hög flexibilitet och robusthet
> Uppställningsarbetet ska förenklas så att en produktionsändring ska kunna ske snabbt
> ROSETTA-funktionerna ska kunna användas via ett enkelt programsystem, utan behov av specialutbildade robotprogrammerare
> Projektet ska ta fram nya sensorer, samt styr- och beslutsmetoder som gör samarbetet mellan människor och robotar säkert.

ABB-robot. Effektiv, stark, noggrann, men korkad.

Hur ska det gåt till?

Robotarna måste kunna lära sig själva, helt enkelt. Det svåraste i nuläget är att få en industrirobot att gå över från en uppgift till en annan. Särskilt om arbetsuppgiften är ”dum” dvs ”ställ en mutter här, på en hundradels millimeter när”, och ska ändras till ”spruta den här bildörren grön”.

Framtiden lovar fabriker med större volymer och mera repetitiva arbetsuppgifter som måste utföras av människoliknande varelser. Därför måste robotar snabbt kunna sättas in i en arbetsuppgift och sedan kunna utföra den utan ytterligare hjälp. Samtidigt måste roboten kunna samarbeta med människor vid samma produktionslinje. När roboten själv, genom tidigare ackumulerad kunskap (ex. skruvar dras i medurs), kan utföra en arbetsuppgift utan att behöva instrueras i varje mikrosteg, kommer behovet av specialprogrammering att minska. Samtidigt kan robotarna sända sin inlärda information till andra robotar via ett nätverk, så att de också lär sig och kan ta del av andras kunskaper (sk kumulativ inlärning).

Robotarna måste vara harmlösa (Tack, Asimov!), dvs inte kunna skada en människa. Dessutom måste robotarna inte bara fungera som en människa förväntar sig utan också bära sig åt på ett sätt som människor känner sig bekväma med. För detta måste robotarna ha människolika rörelsemönster, kunna förstå tal och kunna undvika alla situationer som kan bli farliga eller otrevliga för människor.

Det är inga dumskallar som sitter med i projektet, utan följande organisationer får ta tag i projektets olika delar:

Representation av kunskaper och färdigheter: Lunds universitet
Inlärning och omvandling av kunskaper: K.U. Leuven
Robust utförande av arbetsuppgifter: Lunds universitet
Kunskaper om risken för skador: Fraunhofer-universitetet
Säker interaktion mellan människor och robotar: Politecnico di Milano
Tillämpning och konstruktionsprinciper: ABB
Demonstrationsmodell och validering av denna: ABB
Exploatering och undersökning: ABB
Övergripande hantering av konsortiets aktiviteter: ABB

Japanerna har därvidlag kommit längre än vi. Inte bara med prototyper som Aibo och diverse dansande och klättrande robotar. Sjukvårdsrobotar, vägvisande robotar, robotar som delar ut mat på sjukhus, och kanske främst gulle-gose-robotar som hjälper ensamma äldre människor. Japanerna har definitivt kommit längre än vi med mämnniska-maskingränssnittet.

Men den som kommit längst av alla, hedra hans minne, var Isaac Asimov som redan 1940 skrev robotikens tre lagar, som nu alltså verkar genomföras, precis som det mesta inom Science Fiction:

1. En robot får inte genom handling, eller underlåtelse att handla, orsaka att en människa skadas.
2. En robot måste lyda de order som ges av en människa, utom om det strider mot första lagen.
3. En robot måste skydda sig själv, utom om det strider mot första eller andra lagen.

Mer information om projektet finns på www.fp7rosetta.eu

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.